Panvice na pečenie či elektrické panvice sa stali takmer synonymom pre remosku. Najslávnejší český zástupca moderných kuchynských prístrojov je však len špičkou ľadovca vydarených panvíc na pečenie. Tie dnes zdatne nahrádzajú nielen teplovzdušnú rúru, ale aj ryžovar alebo jogurtovač. Jedinou hranicou je tak kuchárska kreativita.
Panvice na pečenie či elektrické panvice sa stali takmer synonymom pre remosku. Najslávnejší český zástupca moderných kuchynských prístrojov je však len špičkou ľadovca vydarených panvíc na pečenie. Tie dnes zdatne nahrádzajú nielen teplovzdušnú rúru, ale aj ryžovar alebo jogurtovač. Jedinou hranicou je tak kuchárska kreativita.
Základné delenie panvíc na pečenie spočíva v umiestnení vykurovacieho telesa. Horné výhrevné teleso je typické hlavne pre remosku a je vhodné hlavne na pečenie a grilovanie. Dokáže totiž na pokrmoch vyčarovať chrumkavú kôrku. Spodné vykurovacie teleso je naopak vhodnejšie na vyprážanie a dusenie. Vyberajte teda hlavne podľa pokrmov, ktoré sa v panvici chystáte pripravovať.
Niektoré modely ponúkajú funkcie 3v1, 4v1, dokonca až 6v1, kedy si poradia so zapekaním, vyprážaním, dusením alebo ohrievaním. Vybrané zariadenia zase môžete umiestniť aj do rúry alebo postaviť na indukciu. Dobre zvolená panvica na pečenie tak môže disponovať celou škálou funkcií, ktorými vám výrazne zjednoduší prácu v kuchyni.
Pri zariadeniach s obyčajnou prípojkou do elektriny sa ponúka otázka prenosu. Multifunkčná panvica sa môže hodiť napríklad na chate alebo v karavane. Niektoré väčšie panvice na pečenie sú ale pomerne neskladné a preto si pred kúpou premyslite, kde ju primárne budete používať.
Chýbajú vám u panvíc na pečenie prednastavené programy varenia? Rozhliadnite sa skôr po multifunkčnom hrnci.
Väčšina súčasných hrncov na pečenie je vyrobená z kombinácie materiálov. Vonkajšie telo je najčastejšie z nerezovej ocele alebo z hliníka. Vnútorný povrch panvice je potom vo väčšine prípadov rokmi preverený teflón. Nehrozí tak pripálenie alebo prilepenie, len si dávajte pozor, aby sa povrch nepoškodil kovovým predmetom, napríklad vidličkou. Zároveň býva obvyklé, že pokiaľ nie je pokrievka rovno celá sklenená, býva v nej aspoň malé priehľadové okienko na kontrolu pečenia.
Objemom sa myslí kapacita nádoby na pečenie. Jej veľkosť je potrebné dobre zvážiť vzhľadom na veľkosť vašej domácnosti. Všeobecne platí, že s menším objemom pod 3,5 l dokážete pripraviť porcie pre zhruba 2 až 3 ľudí. S objemom medzi 3,5–4,5 l už získate trochu viac priestoru a bezpečne uspokojíte celú štvorčlennú rodinu. Pre väčšie domácnosti alebo veľkolepé oslavy sa potom najlepšie hodia najrozmernejšie panvice s objemom 5 l a viac. S nimi nezostane jediný žalúdok hladný.
Príkon sa riadi jednoduchou rovnicou. Čím je hladina vyššia, tým rýchlejšie sa vaše jedlo prepečie, ale zároveň spotrebuje viac energie z elektrickej siete. Preto s jeho hodnotou zaobchádzajte opatrne. Medzi najúspornejšie modely patria malé dvojlitrové remosky, ktoré spotrebujú menej ako 450 W za hodinu. Len o niečo vyššími hodnotami sa chvália väčšie remosky aj tradičné pečienky, a to medzi 475 a 580 W. V rovinách od 610–1 400 W nájdete náročnejšie multifunkčné zariadenia 4v1 a viac. To isté platí o najnáročnejšej kategórii zariadenia s príkonom 1 500 W a viac, ktorá patrí tým najobjemnejším prístrojom.
Soft-tlakové veko – ideálne na pomalé varenie pod tlakom
Odnímateľný kábel – po uvarení môžete kábel odpojiť a priniesť na stôl len panvicu
Protišmyková konštrukcia – pevné usadenie na linke
Tepelne izolované madlá – na bezpečný dotyk počas varenia aj po
Nepriľnavý povrch – aby sa ryža nelepila ku dnu nádoby
Funkcie 3v1 a 4v1 – vymeniteľné veká z panvice urobia misu na pečenie alebo vriaci hrniec
Svetelná indikácia prevádzky – označenie chodu prístroja
Nastaviteľný termostat – ovládanie teploty
Príslušenstvo – grilovací rošt, ihlice na špízy, forma na bábovky
1) Do umývačky vždy dávajte len umývateľné časti. Pokiaľ sa vaše vykurovacie teleso nachádza vo veku, do umývačky ho rozhodne nedávajte a vyčistite ho len ručne handričkou.
2) Pri pečení je dobré otvárať veko čo najmenej, zbytočne tým uniká horúci vzduch. Využite radšej priehľadové okienko.
3) Omývanie povrchu panvice je potrebné vykonávať čo najšetrnejšie, vlhkou handričkou alebo hubkou. Kuchynské saponáty tentoraz nechajte odpočívať.
4) Objem nádoby berte skôr orientačne a zbytočne ju nenapĺňajte až po okraj, obzvlášť pokiaľ máte vo veku umiestnené vykurovacie teliesko.
Pred omývaním vypojte panvicu zo zásuvky a nechajte ju dostatočne vychladnúť.
Čo pri používaní hrnca na pečenie určite príde vhod:
Varešky a naberačky – na správne naberanie, premiešavanie a servírovanie
Príbory – na perfektné stolovanie
Taniere – na servírovanie v štýle
Kuchynské teplomery – už nemusíte odhadovať mieru prepečenia od oka